Η ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΑΡΧΉ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!!!

Η Γενετική Ιστορία των Κατοίκων της Ελλάδας: Το DNA των Ελλήνων

ΚΑΙΡΟΣ

O καιρός σήμερα

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ

Σας πληροφορούμε, δεν σας τρομοκρατούμε!

ΟΓΚΟΣ

Τα συμπτώματα που προκαλεί ένας όγκος στο κεφάλι εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο αυτός εντοπίζεται, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διαφέρουν αρκετά, ανάλογα με την περίπτωση.

Αν, για παράδειγμα, ένας όγκος βρίσκεται κοντά στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το χέρι ή την όραση, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία των άκρων ή θολή όραση, αντίστοιχα.

Με δεδομένο το ότι κάθε κύτταρο του εγκεφάλου μπορεί να εξελιχθεί σε όγκο και το ότι ο εγκέφαλος ελέγχει ή ερμηνεύει πληροφορίες από κάθε μέρος του σώματος, η λίστα των πιθανών συμπτωμάτων του είναι ιδιαίτερα ευρεία.

Ωστόσο, ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι πιο κοινά σε σχέση με άλλα.

Επιληπτικές κρίσεις

Ανεξάρτητα από τον τύπο του όγκου, οι επιληπτικές κρίσεις είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου. Ο ερεθισμός από τον όγκο κάνει τους νευρώνες του εγκεφάλου να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, οδηγώντας σε μη φυσιολογικές κινήσεις. Όπως και οι όγκοι, οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να έχουν διάφορες μορφές. Θα μπορούσαν να εμφανιστούν σπασμοί σε ολόκληρο το σώμα ή να περιορίζονται σε ένα άκρο ή τμήμα του προσώπου.

Αδεξιότητα

Αν χάνετε διαρκώς τα κλειδιά, μπερδεύετε τα βήματά ή δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας, μην το αμελήσετε. Προβλήματα λόγου, δυσκολία στην κατάποση ή στον έλεγχο των εκφράσεων του προσώπου είναι ορισμένα ακόμη από τα συμπτώματα της νόσου.

Μούδιασμα

Όπως και η αδεξιότητα, η απώλεια της αίσθησης σε ένα μέρος του σώματος ή του προσώπου είναι ένα σημάδι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικά εάν ο όγκος σχηματίζεται στο σημείο που ο εγκέφαλος συνδέεται με το νωτιαίο μυελό (εγκεφαλικό στέλεχος), είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης και αδέξιες κινήσεις.

Αλλαγές στη μνήμη ή τη σκέψη

Παρά το γεγονός ότι ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα του ατόμου, οι ριζικές μεταμορφώσεις, σαν κι αυτές που συχνά βλέπουμε στις ταινίες, δεν είναι κάτι σύνηθες. Πιθανότερο είναι ο όγκος να προκαλέσει προβλήματα μνήμης ή σύγχυση.

Ναυτία

Η ζάλη και το ανακάτεμα στο στομάχι, ειδικά όταν επιμένουν και δεν δικαιολογούνται από κάτι άλλο, θα μπορούσαν να οφείλονται στη νόσο.

Διαταραχές της όρασης

Θολή όραση, διπλωπία (όταν κανείς βλέπει τα αντικείμενα διπλά) και απώλεια της όρασης είναι καταστάσεις που συνδέονται με όγκους στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να βλέπετε κηλίδες ή διάφορα σχήματα -μία κατάσταση γνωστή και ως αύρα.

Ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, οι συχνοί πονοκέφαλοι δεν αποτελούν πρώιμη ένδειξη όγκου στον εγκέφαλο. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να προκληθούν από έναν πολύ μεγάλο όγκο.

Προσοχή! Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε όγκο στο κεφάλι. Θα πρέπει, όμως, η κατάσταση να διερευνηθεί από ειδικό.