Η ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΑΡΧΉ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!!!

Η Γενετική Ιστορία των Κατοίκων της Ελλάδας: Το DNA των Ελλήνων

ΚΑΙΡΟΣ

O καιρός σήμερα

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ

Στερεά Ελλάδα: Το ταπεινό φραγκόσυκο επιστρέφει στον τόπο του

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ

Μπορεί να αξιοποιηθεί και για την παραγωγή ενέργειας
Γιάννης Σάρρος –
23.02.2017

Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο από κακτοειδές φυτό, που φυτρώνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας και, κυρίως, στις νότιες. Υπάρχουν αναφορές για τις ιδιότητες του καρπού από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον Θεόφραστο, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Οπουντία, ποικιλία που ενδημούσε στη Λοκρίδα Φθιώτιδας. Παρά τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά του, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Αυτήν τη στιγμή, στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, δραστηριοποιούνται 12 παραγωγοί, καλλιεργώντας 150 στρέμματα. Στον τομέα αυτόν, έχει παρουσία και η εταιρεία Agroenergy.

Η χημικός Αθηνά Βεργοπούλου, στέλεχος της εταιρείας, μίλησε στην «ΥΧ» για τις δυνατότητες αυτού του φυτού: «Η καλλιέργεια του φραγκόσυκου αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή για πολλές περιοχές της χώρας. Το φυτό δεν είναι απαιτητικό, είναι πολύ ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο, ενώ έχει χαμηλό κόστος συντήρησης, ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και λιπάσματα. Τα προϊόντα του φραγκόσυκου, οι καρποί και τα φύλλα (βλαστοί) του φυτού είναι περιζήτητα στο εξωτερικό, αλλά και στην εγχώρια αγορά.

Οι χρήσεις του φυτού είναι πολυάριθμες. Καλλιεργείται, κυρίως, για την παραγωγή φρούτων και προϊόντων από αυτά (μαρμελάδες, χυμοί), τα οποία έχουν υψηλή διατροφική και φαρμακευτική αξία, ενώ από τους σπόρους του φρούτου μπορεί να εξαχθεί το λάδι, το οποίο έχει δερμοκαλλυντική χρήση λόγω της πολύ ισχυρής αντιγηραντικής δράσης του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υψηλής απόδοσης καλλιέργεια του φυτού για παραγωγή ζωοτροφών, αφού οι βλαστοί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί για τα ζώα. Όσον αφορά τη διάθεση, στη χώρα μας υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης ζωοτροφών».

Δίνοντας μια άλλη διάσταση που αφορά την αξιοποίηση των υπολειμμάτων του φυτού, η κα Βεργοπούλου πρόσθεσε: «Ένας άλλος τρόπος εκμετάλλευσης του φυτού είναι η παραγωγή βιομάζας. Οι βλαστοί αποτελούν πολύ καλή πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μέσω της παραγωγής βιοαερίου. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς ό,τι δίνει το φυτό και η ζήτηση των προϊόντων του είναι μεγάλη. Η επένδυση στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου είναι χαμηλού κόστους και ρίσκου και, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι τιμές πώλησης των καρπών κυμαίνονται στα 2-5 ευρώ/kg, του ελαίου στα 1.000 ευρώ/lt και των βλαστών στα 0,5 – 0,8 ευρώ/τμχ. Τέλος, η καλλιέργεια μπορεί να αξιοποιήσει άγονα εδάφη και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με πολλούς τρόπους (πυρκαγιές, διάβρωση των εδαφών, μελισσοκομία κ.ά.)».

http://www.ypaithros.gr/

http://arxaiaithomi.gr